Despre libertate

Astăzi marcăm un eveniment important și anume 30 de ani de la Revoluție. Cei de la Recorder au scos un documentar mai mult decât interesant despre acest subiect, care trece în revistă cum s-a derulat istoria de la acel moment până azi. Mi-au captat atenția discuțiile din documentar despre libertate, care scoteau în evidență că efortul depus nu s-a terminat odată ce libertatea a fost obținută, ci continuă 30 de ani mai târziu pentru că libertatea cere să fie întreținută.

Fac o paralelă cu domeniul medical, unde am găsit o similaritate. Odată ce te-ai vindecat de o anume boală, sănătatea pe care ai câștigat-o, hai să o numim libertatea de boală, cere să fie întreținută prin obiceiuri sănătoase zilnice care întrețin această libertate, altfel riști să cazi din nou prizonierul bolii ce recidivează.

Revenind la domeniul apropiat mie, psihologia, observ și aici aceeași similaritate. Cu orice te confrunți, fie o anxietate generalizată sau o dispoziție depresivă persistentă, odată ce te eliberezi, nu se trage linie aici. Fiecare gând negru care îți dă târcoale e o capcană ce te îmbie să cazi în ruminație și să redevii prizonier de bună voie a propriei minți, dar libertatea îți dă și alte opțiuni din care poți alege: să-ți distragi atenția, să accepți gândul, să-ți schimbi perspectiva sau să te dai bătut. Depinde. Alegerea e a noastră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s