Trusă de prim ajutor mental

Știi ce e un curs de prim ajutor, nu? Ai văzut manechinul care stă întins pe jos și un student de la medicină care arată cum se face masaj cardiac.

Dar curs de prim ajutor mental?

Înțeleg, dacă un om e pe jos inconștient e foarte rău. Chiar e. Dacă cineva nu acționează, consecințele sunt imediate. Când ceva eveniment mă supără foarte tare, nu e chiar așa de rău în comparație. Consecințele negative nu sunt imediate în cazul ăsta. Dar și să trăiești cu anxietate și depresie e ceva foarte rău. Chiar e. Doar că sunt consecințe târzii ale unor ”accidente” mentale unde nu s-a amortizat cu prim ajutor mental.

Ce presupune primul ajutor mental?

Presupune aplicarea unei tehnici atât pentru tine când ai pățit ceva, cât și pentru persoane apropiate când trec prin ceva neplăcut.

Care e tehnica?

modelul abc thumbnail

Modelul ABC e o tehnică din psihoterapia cognitiv-comportamentală (CBT), elaborată de psihologul Albert Ellis. E un model foarte simplu și ușor de înțeles.

 
Ideea de bază a ABC-ului e că evenimentele externe (A) nu cauzează emoții (C), ci gânduri (B) (Sarracino et al., 2017).

Tradus, dacă s-a despărțit partenera de tine (A), nu suferi (C) din cauza asta, ci suferi din cauza gândurilor (B) pe care le ai despre despărțire (A). În plus, de cele mai multe ori, gândurile acelea (B) sunt iraționale.

 

De exemplu, azi dimineață m-am cântărit și am văzut că sunt mai grasă cu 5 kg față de acum 6 luni. (A)

abc a
Cele 5kg în plus (A) m-au făcut să mă gândesc că (B):

abc ab (2)

Gândurile astea (B) m-au făcut să (C):

abc abc

Concluzia e că nu sunt frustrată (C) fiindcă m-am îngrășat 5 kg (A), ci fiindcă eu cred că nu o să mai slăbesc (B). B-urile sunt gânduri iraționale fiindcă nu e o certitudine că n-o să slăbesc. E doar în capul meu.

Și acum înțeleg mult mai bine că mă simt rău din cauza a ceea ce e în capul meu. O persoană cu probleme medicale din cauza greutății foarte scăzute, ar fi mai mult decât fericită să pună 5kg în 6 luni.
Rezultate studiilor despre modelul ABC (Saelid & Nordahl, 2017) arată că folosirea lui reduce simptomele de anxietate, depresie și gândire disfuncțională și crește încrederea de sine și speranța.
Când nu pot schimba mediul, mă calmează să știu că am control asupra propriilor gânduri și că ele defapt impactează cât de bine mă simt.

 

💡Tips & Tricks:

1. Când ești supărat, numește evenimentul care te-a activat
2. Pune în cuvinte gândurile tale despre evenimentul acela?
3. Întreabă-te: Chiar sunt raționale gândurile acelea?
4. Bravo! Ai reușit să te faci să te simți mai bine

 

🤓 Surse:

1. Beck, J.S. (2011). Cognitive behavior therapy: Basics and beyond (2nd ed.), New York, NY: The Guilford Press.

2. David, D., Cotet, C., Matu, S., Mogoase, C., Stefan, S. (2018). 50 years of rational-emotive and cognitive-behavioral therapy: A systematic review and meta-analysis. Journal of Clinical Psychology, 74(3), 304-318. doi:10.1002/jclp.22514

3. Saelid, G.A., Nordahl, H.M. (2017). Rational emotive behaviour therapy in high schools to educate in mental health and empower youth health. A randomized controlled study of a brief intervention. Cognitive Behaviour Therapy, 46(3), 196-210. doi:10.1080/16506073.2016.1233453

Blue Stereo General Soundcloud Banner (1)

1 thought on “Trusă de prim ajutor mental”

  1. Pingback: Depresia de iarnă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s