Ce stil de atașament ai?

Ți s-a întâmplat să primești Seen √?

Avem o vorbă între prieteni, când primești Seen √ ești din Seenaia. Orașul mesajelor primite, văzute & ignorate. De ce nu răspunde? De ce te atrage, de ce te ignoră? De ce ”seducția”  e inconfortabilă, dar mai vrei…?!

Științific se traduce prin incongruență a stilului de atașament. Practic ”nu-i pentru tine/ nu vă potriviți”.

yNlQWRMHai să facem o analogie cu personalitatea = pattern de gânduri, emoții și comportamente în general. Pe filmul ăsta, stilul de atașament = un pattern de gânduri, emoții și comportamente în contextul apropierii de o persoană cu care tu vrei să fii în relație <3.

Bowlby, o personalitate care a publicat despre ce vorbim noi aici, zice pe scurt că pattern-urile de atașament se grupează în securizant, anxios și evitant.

Ba mai mult, pattern-ul tău de atașament cu potențiali parteneri e legat de atașamentul pe care l-ai avut cu părinții (such wow). Adică în funcție de ce apropiere primeai (sau nu) când erai mic de la ai tăi, așa s-a dezvoltat și stilul tău de atașament de acum.

Dacă ești un adult securizant, în general ai o satisfacție mai mare în relațiile de cuplu. Cel mai probabil ai avut o relație de siguranță cu ai tăi când erai mic. Explorai mediul în voie și te întorceai oricând aveai nevoie la parinți, unde era călduț și bine. Ca adult, ți s-a format un model mental care-ți dictează că figura de atașament (acum partenerul/a) e available, sensibil/ă la nevoi și suportiv/ă.  Astfel, dacă cineva e într-o relație cu tine, apar des sentimentele de siguranță, conexiune și libertate de a fi  (Bowlby, 1980, p. 242).

Dacă ești un adult cu stil anxios, în general ești mai preocupat de viața ta amoroasă decât alții. Probabil ai avut o relație ambivalentă cu ai tăi când erai mic (ba erau, ba nu erau), și asta a format în tine o antenă pentru ”reject” (sau orice seamănă cu reject-ul). Ca adult, ți s-a format un model mental care-ți dictează că figura de atașament (acum partenerul/a) s-ar putea să-i dea papucii sau să-și piardă interesul. Și, de parcă nu ar fi destul, tocmai frica asta te face și mai crispat și dependent aka clingy, overly-attached, needy.

Dacă ești un adult cu stil evitant, nu prea ești preocupat de relațiile amoroase din viața ta. Posibil să fi avut o relație cam absentă cu ai tăi când erai mic (nu prea era cineva pe acolo la care să te descarci și să te accepte just the way you are). Așa că ai învățat să te descurci singur și să nu depinzi de nimeni. Ca adult,  ți s-a format un model mental care-ți dictează că nu ai nevoie de cineva să fie lângă tine. Relațiile pe care le ai sunt scurte și superficiale și nu prea îți pasă mult de subiectul ăsta.

💡Tips & Tricks:

  • E evident că securizanții o duc cel mai bine la capitolul love
  • Dacă ești anxios/ă, atracția ta nr.1 vor fi evitanții. E ceva în respingerea aia care te face să mai încerci. Spoiler alert,  ”fluturașii” ce-i simți pentru cineva care te respinge e sistemul tău de alarmă care se activează, nu e ”îndrăgosteală”
  • Din fericire, stilurile de atașament sunt flexibile și se pot schimba prin  experiențe noi cu un partener securizant, psihoterapie sau prin sens. Dr. Dan Siegel arată că dacă se acceptă situațiile mai puțin plăcute provocate de părinți în copilărie, și situațiile astea chiar au sens… nu mai afectează prezentul. Și așa îți modifici propriul creier. Not bad !

 

🤓 Surse:

  1. Bowlby, J., May, D. S., & Solomon, M. (1989). Attachment theory. Lifespan Learning Institute.
  2. Bowlby, John. Attachment and loss, vol. II: Separation. Vol. 2. New York: Basic Books, 1973.
  3. Levine, A., & Heller, R. (2012). Attached: The new science of adult attachment and how it can help you find-and keep-love. Penguin.

Blue Stereo General Soundcloud Banner (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s